4 oktober 2017

BIZ draagt bij aan aantrekkelijkheid leegstaand V&D pand

Onderstaand bericht is gepubliceerd door het Eindhovens Dagblad op 17 augustus 2017. De BIZ Eindhoven Centrum levert een sponsorbijdrage aan de Modebelofte 2017 tijdens de Dutch Design Week 2017 in het leegstaand V&D pand om zo een impuls te geven aan het centrum.

EINDHOVEN – Hip en vooruitstrevend, het is de V&D in de Eindhovense binnenstad nooit gelukt. Uitgerekend in het pand van het gesneuvelde warenhuis strijken nu tijdelijk designers en ontwerpers van de toekomst neer. Onder andere tijdens de komende Dutch Design Week.

 

Het V&D-pand wordt tot eind dit jaar een creatieve broedplaats. Pandeigenaar Pensioenfonds MN stelt het gebouw ter beschikking aan de Eindhovense onderneemster Ellen Albers. Die zal er tijdens de komende Dutch Design Week (DDW) onder andere haar evenement de Modebeloften organiseren. Een platform waar talentvolle net afgestudeerde modeontwerpers zich kunnen presenteren. Tijdens de DDW krijgen ook andere projecten een plekje in het voormalige warenhuis.

Definitieve huurder

MN maakte onlangs al bekend dat het V&D-pand een tijdelijke invulling zou krijgen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf wordt nog dit jaar duidelijk welke huurder daarna definitief in het pand trekt. In de wandelgangen wordt vooral Hudson’s Bay genoemd. Het Canadese warenhuis opent deze maand zijn eerste warenhuizen in andere Nederlandse steden.

Voor het tijdelijke gebruik van het V&D-pand was toestemming van de brandweer nodig want het pand is helemaal gestript. De liften, roltrappen maar ook de elektriciteit is er allemaal uit. Er moeten dus wel de nodige maatregelen genomen worden om de veiligheid te waarborgen. Afgesproken is bijvoorbeeld dat Albers alleen gebruikmaakt van de begane grond. Toch nog zo’n 2500 vierkante meter.

Modebeloften

Albers probeert ieder jaar een bijzondere locatie te vinden voor de Modebeloften. De eerste editie was in een leeg cafépand op Stratumseind. Daarna volgde het Philips Stadion en vorig jaar het dak van de Bijenkorf. “Dit jaar was het eigenlijk de bedoeling om een parade door de binnenstad te organiseren maar dat kwam niet echt van de grond. Toen kwam het V&D-pand als optie voorbij. Perfect, juist ook omdat het pand helemaal gestript is. Het doet spookachtig aan binnen. Leuk is ook dat er nog een paar elementen zijn die naar de V&D verwijzen. Die gaan we natuurlijk extra belichten.”

Albers wil op korte termijn al aan de slag gaan in het pand. “We hopen al voor de DDW te openen.” Ook na de Dutch Design Week wil ze het pand open houden. “We krijgen de sleutel tot 31 december dus wellicht kunnen we iets doen rond de kerstdagen. Het pand is nu echt een doorn in het oog van de binnenstad. Wij gaan de etalages helemaal bestickeren en belichten zodat het weer gaat leven. Maar het belangrijkste is dat de deuren weer opengaan voor alle bezoekers van de stad. Juist daarom gaan we ook tijdens de DDW geen entree vragen.”

Over de precieze invulling tijdens de Dutch Design Week wordt volgens Albers nog nagedacht. “We zijn nog in gesprek met verschillende partijen. Ik ga ook La Place benaderen. Gezien hun verleden hier zou het mooi zijn als die op een wijze die past bij de DDW iets kunnen betekenen.”

Bron: https://www.ed.nl/eindhoven/designers-in-spookpand-venamp-d-eindhoven~a9ec7cfc/